F

Haastattelut 1.12.2018

Joulukuun taiteilijahaastattelussa MARIA WOLFRAM

Kerro taiteilijanurasi alkuvaiheista. Milloin tiesit, että sinusta tulee taidemaalari?

Minulle ei ole tullut vastaan tiettyä hetkeä, jolloin olisin tiennyt, että minusta tulee taiteilija. Päinvastoin polkuni taiteilijaksi oli pitkään jatkuvan epävarmuuden ja epäilysten varjostama. En usko vieläkään, että taiteilijaksi ryhdytään, vaan taiteilijaksi päädytään, kun ei ole kerta kaikkiaan mitään muita vaihtoehtoja. Koulussa kuvaamataidon opettajani oli kuitenkin erittäin pettynyt, kun kuuli, että olin aloittanut oikeustieteen opinnot ylioppilaaksi päästyäni. Taiteilija minussa ei kuitenkaan suostunut jäämään juristin varjoon, ja päädyin taas opintojen pariin ja valmistuin tällä kertaa taiteen maisteriksi.

 

Mikä vei sinut taiteilijana juuri tähän suuntaan?

Olen ”materialisti”. Rakastan työskennellä käsilläni erilaisten materiaalien kanssa. Jollen pääse maalaamaan, niin neulon tai ompelen. Olen prosessiorientoitunut ja kokeellinen maalari, ja arvostan sattumia. 

Näen itseni kertovana taiteilijana (narrative painter), ja tarpeeni maalata naisia ja naisnäkökulmaa pohjautuu pitkälti siihen, että naisista on kerrottu eri aikakausina kovin nihkeästi, ja heistä kirjoitettu historia on lyhyt ja yksipuolinen. Tämä puute inspiroi minua kertomaan Her Stories.

 

Onko sinulla taiteellisia esikuvia? Jos, kuinka ne ovat vaikuttaneet tuotantoosi?

Minulla on useita taiteilijoita eri aikakausilta, joihin palaan aina uudelleen. Esim. Pierre Bonnardin värimaailma vangitsee. Marlene Dumas’n voimakkaat naiskuvat kolahtavat. Berlinde de Bruyckeren veistokset ja suuria kysymyksiä elämästä ja kuolemasta käsittelevä taide kiehtoo.

 

Millaiset teemat toimivat teostesi lähtökohtina?

Identiteettiin, vallankäyttöön ja ihmisten väliseen kommunikaatioon liittyvät kysymykset. Katson maailmaa naisnäkökulmasta ja haluan taiteeni kautta tuoda esiin mahdollisimman monipuolista naiskuvaa, kertomuksia sankarittarista arkinaisiin. Minua kiinnostaa naisten kertomukset eri aikakausilta ja eri kulttuureissa. Uskon, että tarvitsemme myös voimauttavia naisesikuvia, ja niiden löytäminen saattaa edelleen olla vaikeaa varsinkin tietyillä aloilla ja kulttuureissa. Tämä puute vaikuttaa tasa-arvoon ja yhteiskuntaan monella tavalla tänä päivänäkin.

 

Miten lähdet työstämään uutta teosta?

Työstän usein useampaa teosta samaan aikaan, jotta maltan odottaa, että ohuet öljyvärikerrokset kuivuvat. Työskentelen sarjoissa tietyn teeman parissa. Työskentelen mielelläni installaatioiden parissa ja haluan haastaa maalauksen kaksiulotteisuutta ja rakentaa tilallista taidetta. 

Käytän paljon aikaa itse maalauspohjien valmisteluun. Ennen kuin aloitan uuden teoksen, päätän alussa tietyn väripaletin. Tämä paletti saattaa tietysti työskentelyn myötä muuttua, mutta paletin suunnitteleminen ja rajaaminen alkuvaiheessa on minulle tärkeää. Uuden teoksen työstämisessä seuraan jatkuvasti sitä, mitä itse prosessi ja materiaali tarjoavat minulle.

 

Onko sinulla tarkka suunnitelma teoksen luomisprosessin alusta lähtien?

Koska materiaali ja prosessi ovat minulle tärkeitä, minulla ei ole tarkkaa suunnitelmaa alusta loppuun. Käyn jatkuvaa dialogia työn alla olevan teoksen kanssa, joskin itse maalauspohjien osalta seuraan tarkkaan vuosien myötä kehittämiäni rutiineja ja työskentelyprosessia.

 

Minkälainen on rutiinisi päivänä, jolloin työskentelet?


Tapanani on työpäivän päätteeksi kuvata työn alla olevat teokseni ja kotona illalla katsoa niitä tietokoneelta. Tämä luo työhön tarvittavaa etäisyyttä ja tuo usein uusia näkökulmia prosessin jatkamiselle. Kun pääsen seuraavan kerran työhuoneelleni, hyödynnän tämän tiedon ja jatkan työskentelyä. Pyrin varmistamaan työskentelyn jatkuvuuden valmistamalla säännöllisesti myös uusia maalauspohjia. Jaan tarkasti aikani maalaamisen ja toimistotyön, hakemusten, sähköpostien yms. välillä, enkä siksi käytä puhelinta tai tietokonetta työhuoneellani. Uppoudun usein syvälle itse työskentelyyn, ja joskus lounaskin jää väliin.

 

Onko joitakin tekniikoita, muotoja tai värejä, joita olet innostunut käyttämään taiteessasi juuri nyt?

Olen viime aikoina innostunut kuvioista. Niiden maalaaminen on nautinnollista värien ja muotojen kanssa leikkimistä. Kuviot ovat visuaalisesti kiehtovia ja rytmittävät kuvaa, ja niiden avulla on mahdollista luoda pintoja ja muotoja. Olen aina rakastanut koristeellisuutta, ja kuvioiden kautta saan luoda koristeellista pintaa. Kuvioiden kautta on myös mahdollista kertoa jotakin eri aikakausista ja kulttuureista.

 

Kerro teoksestasi ”Out in the cold”. Mitkä ovat teoksen lähtökohdat, ja mitä teos merkitsee sinulle?

”Out in the cold” valmistui hiljattain. Teos on öljyvärimaalaus, jonka olen toteuttanut kollaasimenetelmällä. Itse asiassa teos koostuu useasta eri aikoina tehdystä maalauksesta, joista olen valinnut osia tähän teokseen. Kun yhteensopivat osat oli yhdistetty haluamallani tavalla, jatkoin teoksen viimeistelyä maalaamalla. 

Kollaasitekniikka on minulle uusi ja virkistävä tapa työskennellä. Tämän tekniikan kautta minulla on mm. mahdollisuus kokeilla eri sommitteluvaihtoehtoja ja luoda jotain itsellenikin yllätyksellistä, joka vapauttaa ja uudistaa työskentelyäni. Tämän teoksen lähtökohta on ollut kuvata jonkinasteista ulkopuolisuutta. Tämä aihe on kiinnostanut minua jo pitkään. Teos avasi minulle uuden tavan työskennellä, ja on muun muassa tästä syystä tärkeä.

 

Olit juuri työmatkalla Tokiossa - Tokyo Artist Talkissa - Suomen Japanin instituutin kutsumana. Ja vuoden 2019 puolella suuntaat Tokioon uudestaan; missä merkeissä silloin?

Olen saanut kutsun Tokyo World Art -nimiseen kansainväliseen ryhmänäyttelyyn, joka järjestetään Japanin suurimman taidemessun Tokyo Art Fairin yhteydessä maaliskuussa 2019. Tähän näyttelyyn kuraattorit ovat valinneet minulta veistoksen, joka koostuu kuudestatoista maalauksesta. Myöhemmin ensi vuonna rakennan naisaiheisen yksityisnäyttelyni Tokioon Suomen Japanin Instituutin kutsumana.

 

                                                       Maria Wolfram Out in the cold

                                                                                            "Out in the cold"

                                                                                                    2018

                                                                                  Öljyväri ja kollaasi mdf-levylle
                                                                                             125 x 100 cm