F

Uutiset 22.3.2021

Pandemian kanssa on eletty vuosi, ja HAMin ja kaupunginmuseon Outo arki -verkkonäyttely näyttää, millaista se on ollut

 

HAMin ja kaupunginmuseon yhteisnäyttelyssä arkitodellisuutta katsotaan poikkeavasta näkökulmasta

21.3. 12:53

HAM Helsingin taidemuseon sivuille on avattu verkkonäyttely, jonka teemana on arjen outous.

Verkkonäyttely on kaksiosainen. Se sisältää korona-aikaa Helsingissä dokumentoivia valokuvia kaupunginmuseon kokoelmista otsikolla Hiljainen kaupunki sekä videotaiteen kokonaisuuden Hetken äärellä HAMin kokoelmista.

Helsingin kaupunginmuseon valokuvaaja, Fotofinlandialla vuonna 2016 palkittu Yehia Eweis, ryhtyi dokumentoimaan koronaviruksen aiheuttaman poikkeusajan näkymistä kaupunkikuvassa maaliskuussa 2020.

Virtuaalinäyttelyssä on esillä yli sadan kuvan kokoelma pandemia-arjesta Helsingissä. Kuvat on jaettu kolmeen teemaan: poikkeustilaan, avautumiseen ja toiseen aaltoon.

”Aluksi valokuvauksen kohteena oli ihmisistä tyhjentynyt kaupunki ja karanteenin aiheuttamat ilmiöt kuten ulkoilubuumi ja kotoilu. Sen jälkeen kuvausaiheet ovat laventuneet laajemmalle: etäkoulu ja sen päättyminen, nallet ikkunoissa ja muut visuaaliset viestit, turvavälit, kaupunginorkesterin striimaustoiminta, julkinen liikenne, kirjastojen sulku, terveydenhuolto, maskien käyttö, rajoitusten höllentyminen ja uudelleen kiristyminen”, näyttelytekstissä kuvaillaan.

HAMin mediataiteen kokoelmista näyttelykokonaisuuteen on valittu yhdeksän videoteosta, jotka tunnelmaltaan haastavat näkemään arkirutiinien taakse:

”Videoteoksissa todellisuuden rajoja koetellaan hienovaraisesti. Valokeilassa paistattelee yksityiskohta, joka ei yleensä saa huomiota, tai kanssaeläjien toiminta vaikuttaa asiaan kuulumattomalta ja koomiselta”, verkkogalleriassa kuvaillaan.

Kokoelmassa on teoksia taiteilijoilta Johanna Ketola, Anssi Pulkkinen, Anneli Nygren, Iiu Susiraja, Pasi Autio, Olli Keränen ja Pilvi Takala.

HAM Helsingin taidemuseon ja Helsingin kaupunginmuseon tuottama verkkonäyttely on esillä HAMin verkkosivuilla 30. syyskuuta 2021 asti.

 

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000007873079.html

 

 

                      Korona

                                 Itäkeskuksen koronatestausasema, tammikuu 2021­